Fredag den 15. marts havde Metrologic indbudt til Åbent Hus-arrangement på DTU Mekanik for at indvie firmaets nye CT-scanner, en Tomoscope XS fra den førende tyske multisensor- og CT-producent Werth Messtechnik.

Arrangementet var særdeles godt besøgt, og deltagerne fik på dagen lejlighed til at se scan-tider på 5-10 minutter på forskellige typer prøveemner af forskellige materialer som f.eks. plast-tandhjul og tandimplantater af titanium, samt batch-måling af et 18-kavitetsplastemne. De fik også en grundig indførsel i historien og teknikken bag CT, som betyder Computed Tomography og reelt dækker over røntgenmåling til industrielt brug.

Maskinen vil fremover både blive brugt af DTU Mekanik i metrologi-undervisningen og i forskellige projekter, samt af Metrologic til demonstrationer og betalte scanninger for virksomheder.

”Vi er meget glade for det lange og gode samarbejde, vi har haft med DTU Mekanik over årene, og det at vi har kunnet stille maskinen op på DTU Mekanik til fælles bedste, er blot en fortsættelse af dette gode samarbejde”, udtaler partner og salgsdirektør i Metrologic, Christian G. H. Meinertz.” Placeringen af maskinen i metrologi-laboratoriet på DTU Mekanik er helt perfekt for os, for det cementerer netop maskinens særlige fokus på dimensionelle målinger i højere grad end blot på inspektion”, fortsætter han.

Maskinen kan med en specificeret måleusikkerhed på kun 4,5 µm og med en startpris på omkring 1,3 mio. kr. efterhånden næsten hamle op med de lidt dyrere koordinatmålemaskiner. ”Men man får nogle ekstra muligheder, fordi man får et overblik over alle de interne elementers dimensioner, og at man undgår risikoen for deformering af emnet og undgår destruktive tests.

Et typisk eksempel på brugen kan være en 100% opmåling af første emne i en ny produktlinje eller opmåling af kaviteter, som nu kan gøres væsentligt hurtigere. Eksempelvis har en meget stor dansk virksomhed netop indkøbt en Tomoscope XS til at måle 210 små alukapsler ad gangen i indgangskontrol, hvilket muliggør en måling af hvert emne på under 8 sekunder. Dette ville ikke være muligt med en traditionel koordinatmålemaskine. ”

Også DTU er glade for de muligheder den nye maskine giver. Professor Leonardo De Chiffre fra DTU Mekanik udtaler: ”DTU Mekanik har særlig fokus på anvendelse af CT-scanning til koordinatmåling og er p.t. aktivt med EU-projektet ”Metrology for additively manufactured medical implants”. Bl.a. har instituttet udviklet en række referencenormaler og procedurer til etablering af sporbarheden ved CT-scanning samt koordineret flere internationale sammenligninger inden for området. Det nye udstyr vil kunne indgå i mange projekter vedr. sprøjtestøbning, mikrobearbejdning, additiv fremstilling, samt generelt i relation til Industri 4.0. Tomoscopen vil indgå som et naturligt element i uddannelsen af ingeniører og forskere med speciale i Computed Tomography.”

Kamran Mohaghegh, som er Metrologics måletekniske ekspert inden for områderne optik og CT forventer sig meget af den nye maskine: ”Det er et nyt og meget spændende værktøj og de mange specialfunktioner giver os nogle helt nye muligheder for at måle relativt store emner i høj opløsning eller udvalgte dele af et emne i meget høj opløsning. For eksempel kan måleområdet på ca. 130 * 100 mm næsten fordobles til over 200 * 100 mm med Raster Tomography og med ROI CT (Region Of Interest CT) kan en særlig vigtig del af et emne måles med ekstra stor nøjagtighed.”

Når man bestiller en scanning har man mulighed for at få en fuld opmåling, eller bare at få scanningen i form af en STL-fil til videre behandling i ens eget evalueringsprogram, som eksempelvis kan være Calypso eller GOM-Inspect eller Werths eget gratis STL-Viewer- eller CAD-program. De to maskiner er de første to Werth CT-scannere i hele norden, ”men bliver bestemt ikke de sidste”, slutter Christian Meinertz med et smil.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få nyheder og information om måleteknik, kvalitetsstyring og kommende kurser. Du vil modtage et nyhedsbrev ca. en gang om måneden.

You have Successfully Subscribed!