Måling er en vigtig disciplin i moderne produktionsteknik. Uden brug af måleteknikken kan vi ikke fremstille emner, som med rimelig sikkerhed kan samles og fungere efter hensigten.

Det gælder imidlertid ikke alene produktionsteknik. Vi kommer alle sammen i berøring med måleteknik hver eneste dag. Sådan har det været, lige siden mennesker begyndte at handle med hinanden.

Selv biblen beskæftiger sig med måleteknik:

”Du må ikke have to slags vægtlodder i din pose, tunge og lette. Du må ikke have to slags efa (rummål) i dit hus, store og små. Du skal have nøjagtige og korrekte vægtlodder, og du skal have nøjagtig og korrekt efa, for at du må få et langt liv på den jord, Herren din gud vil give dig. Herren din gud afskyr alle dem, der gør den slags ting, alle der øver uret”

Det betyder, at vi skal være sikre på, at når vi måler, så skal vi sørge for at måle så rigtigt som muligt. Det er jo en kendt sag, at når vi måler, så måler vi altid forkert. Kvaliteten af målingen vurderes ud fra den største afvigelse fra den sande og altid ukendte værdi, som vi kan forvente på resultatet.

Tænk her for eksempel på forskellen mellem det at få en kontrolring målt hos et akkrediteret laboratorium og hos PTB (tysk nationallaboratorium). Prisen hos PTB er ca 10 gange så stor som hos laboratoriet, men usikkerheden er ca. ¼ af laboratoriets usikkerhed.

Derfor er kendskab til måleusikkerhed og usikkerhedsbudgetter en absolut forudsætning for optimere dine processer, levere ensartet kvalitet og undgå produktionsspild.

 

8.-10. februar 2021 afholder Metrologic et 3-dages kursus: “Måleusikkerhed og MSA analyser – udvidet”, hvor Jørgen Meinertz deler ud af sin dybdegående viden om måleusikkerhed.

Har du brug for software til beregning af måleusikkerhed/MSA analyser?

Q-DAS solara.MP >

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få nyheder og information om måleteknik, kvalitetsstyring og kommende kurser. Du vil modtage et nyhedsbrev ca. en gang om måneden.

You have Successfully Subscribed!